"אחרי החגים": רגע האמת של המטכ"ל

 בתרבות הישראלית, הביטוי "אחרי החגים" מסמן את המעבר מהמתנה למעשה – הרגע שבו הכוונות פוגשות את המציאות. עבור צה"ל ומטהו הכללי, "אחרי החגים" של השנה הזו אינו מועד סמלי בלבד, אלא נקודת הכרעה אמיתית – זמן של התחדשות, אחריות והחלטות.

מאז השביעי באוקטובר, פועל המטכ"ל בשני מאמצים מרכזיים ומשולבים:

האחד – בתחום הפעלת הכוח – למימוש היעדים המדיניים של המלחמה: השבת החטופים והסרת האיום הביטחוני המתמשך מרצועת עזה;

השני – בתחום בניין הכוח – לטיפול בכשלים המקצועיים העמוקים שהובילו לאסון ולכשליו של צה"ל במימוש יעדי המלחמה גם לאחריו.

הכשלים הללו אינם חדשים. הם שורשיים, ומקורם בתהליכים מתמשכים עוד מסוף המאה הקודמת. עיקרם:

שינוי ייעודו של צה"ל מצבא מכריע לצבא מרתיע, תוך ניוון הדרג היבשתי המתמרן – מקור עוצמתו של צה"ל בלחימה הגנתית והתקפית כאחת.

היחלשות המטכ"ל כגוף מקצועי, בעקבות ביטולן של שתי פונקציות מפתח: ראש אג"ם – ששימש כציר המרכזי, "מוח הצבא" ו"האני האחר" של הרמטכ"ל; וראש מה"ד – שהיה אחראי על פיתוח התורה הכלל-צבאית ויישומה בכלל הזרועות ועל פיתוח המצביאות והקצונה האג"מית.

הפרדת המודיעין מן האג"ם – שינוי מבני עמוק שיזם דיין שהוביל לניתוק בין עיצוב ההבנה של האויב לבין עיצוב המענה אליו. כך נחלשה עם השנים החשיבה המצביאוּתית והועצמו יתר על המידה האמירות והתחזיות המודיעיניות – לקח מרכזי ממלחמת יום הכיפורים שלא הוטמע.

ביטול פרויקט פו"ם ברק – יוזמה שנוסדה בעקבות לקחי מלחמת יום הכיפורים ומבצע שלום הגליל, ונועדה לשפר את איכות המצביאוּת בצה"ל ולשחרר אותה מהתלות בשתי הנחות שגויות: יכולת המודיעין להתריע בזמן אמת על מתקפה קרובה, ויכולתו להבין באמת את כוונותיו, מצבו הרגשי ותודעתו של האויב.

שתי ועדות החקירה שהוקמו לאחר מלחמת לבנון השנייה (2006) הדגישו את הצורך הדחוף בתיקון הכשלים הללו. אולם בפועל, הם נותרו בעינם – ב-2014, באוקטובר 2023, וגם בשנה וחצי שחלפה מאז האסון.

בשל הקשר ההדוק שבין הפעלת הכוח לבין בניינו, חיוני להניע את שני המאמצים באופן סימולטני – והדבר אפשרי בהחלט. גם מבלי להמתין לתחקירים פורמליים, הסיבות לכשלים ידועות, והצעדים הנדרשים לתיקונם מצויים כבר עתה בהישג יד.

מה שחסר, הוא סמכות מקצועית מובחנת בתוך המטכ"ל שתתמסר להובלת מאמץ השיקום בעיקר של המצביאות בצה"ל – ותאפשר להנהגה הצבאית למקד את עיקר הקשב בתכנון המערכה, בממשק עם הדרג המדיני ובהובלת הכוח בשדה.

בנסיבות אלו, השבת פונקציית ראש מה"ד – שבוטלה – נראית כהמהלך המתבקש ביותר להפעלה מקצועית ומתואמת של שני המאמצים. חלופה אפשרית: הטלת המשימה על מפקד המכללות הצה"ליות.

ועכשיו, כש"נגמרו החגים" ונגמר גם זמן ההמתנה – זהו רגע האמת של המטכ"ל והעומד בראשו.

תיקון הכשלים המקצועיים המושרשים בעומק הצבא אינו רק משימה בעדיפות גבוהה, אלא הזדמנות לעצב מחדש את חוסנו ואת דרכו קדימה כצבא מכריע, ממגר, מביס ומכניע  – מתוך ראייה אחראית, נחושה ומודעת לגודל השעה.


תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

לפעול בסוריה כפי שיגאל אלון היה פועל

מפקדי צה"ל לספסל הלימודים