תחקור המלחמה הוא תנאי להמשך תקצוב צה"ל
תקציר
צה"ל תוקצב ונבנה למלחמה המתנהלת מאז ה-7 באוקטובר לאור תר"ש (תוכנית רב שנתית) "תנופה". נוכח כשליו החמורים במלחמה נכון לבסס את תקציב הביטחון החדש על תוכנית רב שנתית חדשה שתעוצב לאור לקחיה הראשיים של המלחמה; הלקחים טרם הופקו בגלל ההשתהות בהקמתה של וועדת החקירה ובלית ברירה יש לבסס את התקציב בעיקר על הלקח הראשי של "וועדת שומרון" מ-2007.
המאמר
בתקשורת פורסם לאחרונה ש"לוועדת נגל לבחינת תקציב הביטחון ובניין הכח" אושר להתוודע לתוכניותיו המבצעיות של צה"ל, צעד שהוא ללא ספק הכרחי לגיבוש גובה התקציב שיועמד לרשות צה"ל.
אולם, אליה וקוץ בה; ניתן להניח בוודאות גבוהה שהתוכניות שיוצגו לוועדה אינן שונות מ"תוכניות ההגנה" שבגללן צה"ל הובס ב-7 באוקטובר ו"מהתוכניות ההתקפיות" שבגללן ישראל נקלעה למלחמת התשה שהיא איננה שולטת בעצימותה, במשכה ובעיתוי סיומה.
הסיבה הראשית לכישלונות צה"ל ב-2023-4 (כמו ב-2006 וב-2014) היא הסבתו של צה"ל ב-2004 מצבא שנועד לנצח במלחמה באמצעות הכרעתו המהירה של האויב, לצבא שונה בתכלית; צבא שנועד להכות את האויב "מכות קשות וכואבות עד שהוא יבין" ויירתע ואז בעזרת "מכונה שתרד משמים" (דאוס אקס מכינה) הוא ייכנע בתנאיה של ישראל, גם בלי שהוכרע, מוגר והובס. כצפוי מראש וכפי שקרה ב-2006 וב-2014, מאחר והנס לא קרה, "המכונה" תקועה עדיין בשמי הרצועה ולבנון והאויב טרם נכנע...
למרות שצה"ל הונחה ב-2007 ע"י וועדות וינוגרד ובעיקר שומרון, לחזור ולהסב עצמו לצבא מכריע, הוא נשאר צבא מרתיע, בלי יכולת מעשית, ידע מצביאותי ותוכניות מבצעיות להכריע את אויביו בכל אחת מצורות המתקפה (מנע, מקדימה, נגד) כמו גם למנוע את הכרעתו שלו במגננה.
הוכחה לחשיבה המצביאותית בצה"ל ערב ה-7 באוקטובר 23 מספק מאמר שפורסם ב-2020 במרכז דדו ושכותרתו היא "הגנה רב ממדית – אלוף הלוי". המאמר הבלתי מסווג זמין לקריאה במרשתת.
חיוני להדגיש שאין מדובר במאמר דעה, אלא במסמך שהוכן, כפי שמצוין בהקדמה למאמר, במסגרת תוכנית התר"ש (תוכנית רב שנתית) של צה"ל "תנופה", ע"י צוות קצינים שהלוי עמד בראשו.
קריאת המאמר מטלטלת בעיקר בגלל סיבות אלה:
1. המסמך משקף את ניתוקה המוחלט של חשיבת הפיקוד הבכיר בצה"ל מאמנות המלחמה, עקרונותיה וכלליה האוניברסליים ועקב כך גם מתו"ל ההגנה וההתקפה של צה"ל שנגזר מהם;
2. תו"ל צה"ל (כמצוין בעטיפת כל ספר תורתי של צה"ל) מחייב כחוק מדינה והתעלמות גורפת מתכניו (לא טעות באופן יישום התו"ל) היא ככל עבירה על חוק.
3. המסמך משקף התעלמות מוחלטת של הפיקוד הבכיר בצה"ל ממדיניות ומאסטרטגיית ההגנה הלאומית של ישראל שלאורה צה"ל נבנה, אורגן, אומן ונלחם ועד 2006 ניצח מהר בכל מלחמותיו (בכלל זה, חרף הפתעתו, גם ב-73) והשיג הכרעות אופרטיביות צבאיות; הדרג המדיני תרגמן להכרעות מכריעות מדיניות ולהסדרים שנועדו להבטיח את שימור ההישגים הצבאיים לאורך זמן.
4. המסמך הוצא ע"י מרכז דדו, בית היוצר להגיגים ולרעיונות צבאיים פסבדו מקצועיים שהובילו לתבוסת צה"ל ב-2006 ולכן צה"ל הונחה ב-2007 לסגור אותו ולחדש את פעילותו בהתאמה לייעודו המקורי.
לא ייתכן שתקציב הביטחון החדש ומבנה הכוח העתידי יותאמו על ידי וועדת נגל לדוקטרינת לחימה שמנוגדת למדיניות ולאסטרטגיית ההגנה הלאומית וכן לתוכנית הרב שנתית (תר"ש) "תנופה" ולתוכניות מבצע שהוכנו לאור דוקטרינת ההרתעה (לכאורה הבלתי חוקית) שהמיטה על ישראל שרשרת של תבוסות ואסון לאומי כבד.
נכון אפוא שהוועדה תבסס את המלצותיה על סמך לקחי מלחמה ראשיים של וועדת חקירה לאומית שצריכה לחקור את שני כישלונותיו המהדהדים של צה"ל: 1. כישלונו למנוע את הכרעתו ב-7 באוקטובר. 2. כישלונו להכריע את אויביו, להביסם ולהכניעם במערכות שהוא מנהל ברצועה ובלבנון למעלה משנה.
לדאבון לב וועדה כזו טרם הוקמה;
כדי למנוע עיכובים באשור התקציב ובשיקומו המהיר של צה"ל נכון שוועדת נגל תבסס את המלצותיה על הלקח הראשי של וועדות וינוגרד ושומרון שהוגדר בתמציתיות כ- Back to Basics – חזרה ליסודות:
1. למדיניות ולאסטרטגיית ההגנה הלאומית שהמציאות הביטחונית האזורית והגלובלית כיום מקנים להן משנה תוקף.
2. לדוקטרינת ההכרעה המקורית של צה"ל שנועדה לאפשר את מימוש מדיניות ההגנה הלאומית.
3. למבנה הצבא וארגונו הנגזרים מדוקטרינת ההכרעה, מהאיומים הקונקרטיים על ישראל וכנגזר ממדיניות ההגנה, מחובת צה"ל להימצא בכוננות מבצעית גבוהה תמידית להסרת איומים באודם באיבם "מחוץ לגדר", במלחמת מנע הכרעתית קצרה יזומה ע"י ישראל, בעיתוי בלתי ידוע מראש שמותאם להזדמנויות מדיניות.
כנגזר מלקחי ומהמלצות הוועדות שהוקמו אחרי מלחמת לבנון השנייה ומלקחים שמצופה מהמומחים לאמנות המלחמה בוועדת נגל שיפיקו בעצמם, מצופה שלרשות צה"ל שיוסב מהר ככל האפשר לצבא מכריע, יועמד התקציב הדרוש לסיים כל מלחמה שישראל תקלע אליה, ביוזמתה או ביוזמת האויב, מהר ובניצחון צבאי "זול" ככל האפשר, חד משמעי ובלתי ניתן לערעור.
https://youtu.be/vR6s-_3eTME
תגובות
הוסף רשומת תגובה